Eitjes rapen

Het is bijna Pasen. Dat betekent voor vele families chocolade-eitjes rapen in de tuin samen met kinderen en kleinkinderen. Bij veel gezinnen loopt er een hond in diezelfde tuin. Dan is het opletten geblazen, want voor je het weet is je huisdier er met de voorraad paashazen en andere chocolade lekkers vandoor!
 
Dat is erg jammer voor de kinderen of kleinkinderen: al dat werk voor niks! Traantjes drogen en redden wat er te redden valt is dan de boodschap. Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor je hond…
 

Mijn hond lust chocolade. Hij vindt het toch lekker?

Je hond vindt érg veel dingen lekker.
Chocolade bevat theobromine en cafeïne. Dit zijn allebei stoffen die een behoorlijk grote impact hebben op zowel het zenuwcentrum als het hartritme van je hond. Wij, als mensen, kunnen af en toe een opkikker gebruiken, maar honden zijn enorm veel gevoeliger voor deze substanties.
 
Beeld je in dat je een liter straffe koffie gedronken hebt, er nog wat chocolade met hoog cacaogehalte bovenop wegsmult en dan afsluit met een stevige espresso. Je zal je hart voelen kloppen in je keel… Je hond zal dit al ervaren bij het eten van enkele brokjes donkere chocolade.

Maar is alle chocolade dan even gevaarlijk?

Nee, gelukkig. Des te hoger het cacaogehalte in de chocolade, des te gevaarlijker. Donkere, pure en meer kwalitatieve chocolade zal dus meer kwaad kunnen dan zogenaamde cacaofantasiën zoals bvb. koetjesrepen. Witte chocolade bevat cacaoboter: dit kan minder kwaad, maar dit betekent nog altijd niet dat dit gezond is voor je hond: het bevat veel te veel suiker dan goed is voor je huisdier.
 
 
 

Mijn hond at chocolade. Wat moet ik nu doen?

Blijf rustig. Kijk eerst na of er nog restjes in de muil zitten. Als je deze kan verwijderen, doe dit dan.
 
Weet je hoeveel je hond ongeveer heeft gegeten en wat voor type chocolade? Als vuistregel kan je dit als gevaarlijke hoeveelheden beschouwen:
  • Zwarte of pure chocolade: 2 gram per kg lichaamsgewicht.
  • Melkchocolade: 10 gram per kg lichaamsgewicht.
Als je hond in de buurt van deze hoeveelheden komt, neem dan meteen contact op met je dierenarts. Afhankelijk van de symptomen, de chocolade en het volume zal je dierenarts je adviseren je hond te laten rusten en in de gaten te houden tot interventie van zijn kant.Meestal worden de symptomen van een chocoladevergiftiging merkbaar 2 tot 4 uur na de inname.
 
Merk je dat je hond een of meer van volgende symptomen begint te vertonen:
  • Braken
  • Diarree
  • Meer plassen dan normaal
  • Versnelde ademhaling
  • Koorts
  • Extreme nervositeit
  • Rillingen
  • Verhoogde hartslag
 
neem dan meteen contact op met je dierenarts.
Probeer steeds te achterhalen wat voor type chocolade je hond heeft binnengekregen en de hoeveelheid. Natuurlijk is het vooral belangrijk rustig te blijven: als je hond eens per ongeluk likt aan een paaseitje zal hij normaal geen hinder ondervinden.

Maar mijn hond wil meezoeken naar eitjes!

Je hond kan meedoen aan de zoektocht, onder begeleiding. Kook een doodgewoon kippeneitje en verstop dit voor hem. Hij zal met veel smaak en plezier dit snoepje binnenspelen. En je kinderen of kleinkinderen kunnen alle chocolade voor hen houden 😉
Laat hem maar meezoeken en spelen, maar geen chocolade eten: dat is slecht voor je hond