Er is weer een zon te zien aan de hemel, de temperaturen stijgen. Voor vele hondeneigenaars is het dan een ideaal moment om hun hond te laten zwemmen in een plas water zoals een vijver of meer in de buurt.

Waarom ruikt een natte hond zo?

Verfrissende duik

Op het moment zelf is dat dolle pret, maar achteraf is het soms wat minder leuk. Je weet vast waar we op aansturen: de geur van je hond na de zwempartij….

Allereerst een geruststelling: er is normaal gezien niks mis met je hond. Elke hond zal een geurtje met zich meedragen na een plons in het water. Het betekent dus niet dat jouw hond vuil is, of ongezond.

De geur die we waarnemen is een logische, natuurlijke chemische reactie. Elke hond draagt op zijn huid en in zijn vacht onzichtbaar kleine schimmels en bacteriën met zich mee. Zodra het water op de vacht van je hond begint te verdampen, worden ook de onnoemelijk kleine partikels en “uitwerpselen” van de micro-organismen op je hond meegevoerd en richting je neus begeleid. Omdat de kleine partikels bij een droge hond niet meegdragen worden door het verdampende water  komt de hele “geurbeleving” zoals ieder baasje met een waterliefhebber ze al heeft mogen ervaren veel sterker en plotser tot uiting bij een natte hond.

Mijn hond geur na het zwemmen

Ik kan er niks aan doen…

Sommige van deze partikels dragen een paddenstoelengeur met zich mee, weer anderen bezorgen je neus wat rotte ei-aroma. Allemaal geuren die wij niet meteen heel erg aangenaam vinden. Maar, het is niet de schuld van je hond: het zijn de micro-organismen die een gezonde hond met zich meedraagt die we met de vinger moeten wijzen! Wat er tegen gedaan kan worden is nog niet duidelijk: het onderzoek naar de typische nattehondengeur is nog bezig 🙂
In onderstaand filmpje wordt er wat uitleg gegeven over het fantastische geurvermogen van onze honden en waarom zijn natte vacht voor geurtjes zorgt.

Natuurlijk kan soms het water of een andere onaangenaam geurende substantie de schuldige zijn. Dan raden we aan een probiotische shampoo te gebruiken zoals deze.

Wil je er meer over lezen? Hier vind je een uitgebreid artikel terug in het Engels

Heb je vragen? Contacteer ons!