Gezonde Blog

Ijsje voor honden

IJsjes voor je hond

No Comments 928 Views36

Summer is here!

Zodra Frank weer wat zon voorspelt, kijken een boel mensen uit naar bakken op het strand, met in de ene hand een verfrissende cocktail met tonnen crushed ice en in de andere hand een likkebaardend lekker ijsje. Terecht: ik kijk er zelf ook naar uit!

Hondenweer

Honden hebben het soms wat moeilijker bij zwoel zomerweer. Je huisdier hijgt er op los om voldoende af te kunnen koelen. Je kan je hondje natuurlijk helpen door voldoende fris en vers water te geven, een schaduwrijke plek te voorzien en intensieve activiteiten zoals een Pokémonjacht in de vroege of late uurtjes van de dag te doen. Een duik in een vijver, meer of kinderbadje kan ook deugd doen.

Een ijsje voor honden bestaat ook

Hondjes hijgen wat af in deze hitte

Jouw ijsjes zijn niet voor honden

Al vaak heb ik gezien en gehoord dat baasjes hun hond een plezier willen doen door hem of haar een ijsje te geven. Dat is niet zo een goed idee. In de frisco’s, waterijsjes, dame blanches en andere cornetto’s die wij eten zit namelijk een enorme hoeveelheid suiker. Suiker is nooit een goed idee voor je hond!

Maar er zijn wel ijsjes voor honden!

Maar gelukkig kan je zelf behoorlijk snel, makkelijk en voordelig zelf ijsjes maken voor je Gezonde Hond!

Wat heb je nodig?

Je gebruikt best ijsvormpjes zonder stokje. Anders loop je het gevaar dat je hond de stokjes mee opsmikkelt. Daarom zijn gewone ijsblokjes of erg leuke ijsballen een beter alternatief.

Je gebruikt best géén kippenbouillon van blokjes, pasta of poeder die zout bevat. Als je kan, maak dan zelf verse kippenbouillon voor jezelf en/of je gezin en gebruik een portie hiervan om de ijsjes voor je hond te maken. Ikzelf gebruik het kippenbouillonrecept van Jeroen Meus waarvan ik een portie aan de kant zet alvorens te kruiden met zout en peper.

Van de kip die je gebruikt hebt om de bouillon te maken trek je wat stukjes in kleine reepjes.

Meng de kipreepjes onder de bouillon en giet in de vormpjes. Je kan natuurlijk ook ijsjes zonder kipreepjes geven. Even wachten tot het bevroren is en voila! Je hebt leuke, goedkope en gezonde ijsjes voor je hond om aan te likken en op te knabbelen.

Als je geen fan bent van wat gemors kan je het hondenijsje ook geven in de voederkom.
Heb je geen tijd om deze hondenijsjes te maken? Gooi dan enkele kleine ijsblokjes in de waterkom of geef je hond wat gecrusht ijs. Te grote en te koude ijsblokken kunnen al eens blijven kleven aan de tong, wat niet zo aangenaam is.

Natuurlijk zorg je altijd voor een schaduwplekje voor je hond. Je kan eventueel enkele vochtige doeken – niet ijskoud of doornat, want dat is ook niet goed! – even over je hond ‘draperen’ of hem laten rusten op een koelmat.

Veel plezier!

Nog vragen over je hond en de hitte? Stuur me gerust een mailtje!

Mijn hond eet minder

Mijn hond eet plots minder enthousiast

No Comments 690 Views29

Het is een probleem dat af en toe aangekaart wordt door hondeneigenaars. Wat doe je als je hond plots zijn brokken minder lijkt te lusten? Soms rennen baasjes meteen naar de winkel om andere voeding te kopen, zoals natvoer, of kopen de plaatselijke slager leeg.

Al meteen een geruststelling: net als mensen hebben honden wel eens gewoonweg een mindere dag of week. We halen in deze blogpost een aantal zaken aan die je best even kan checken of proberen om je hond weer aan je brok te krijgen.

Mogelijke oorzaken van een verandering in eetlust

1. Zijn de tandjes in orde?

Een eerste reflex die wij hebben met onze honden is om meteen te kijken naar het gebit, tong en keel van de hond. Misschien is er een afgebroken tand, geïrriteerd tandvlees of zit er een splinter? Als je twijfelt, laat dit dan nakijken door je dierenarts!

2. Is er wat veranderd?

Honden zijn gewoontedieren. Wat voor ons een banale verandering lijkt, kan voor een hond een immense aanpassing zijn.

Een verplaatsing van de eetkom een meter naar links kan er voor zorgen dat de hond zich niet comfortabel voelt tijdens zijn etentje. Het kan best dat er bv. een wind waait op die plaats.

Een verandering in het schema van de dag of het bewegingspatroon zijn twee typische oorzaken van een tijdelijke vermindering van eetlust.

3. Is er hormonaal wat aan de hand?

Een reu kan al eens last hebben van hormonale oprispingen als er in de buurt loopse teefjes zijn. Bij sommige reuen heeft dit een invloed op hun eetlust. Gedurende een weekje of 2-3 kunnen ze wat minder enthousiast hun kom leegeten.

Een teefje kan last hebben van een loopsheid waardoor de zin in eten wat minder groot is dan normaal.

Wat kan je doen?

1. Verander de veranderingen

Als je grote aanpassingen hebt gedaan in de leefomgeving van je hond kan je proberen om deze weer naar de vroegere status te brengen. Soms is dit niet mogelijk, denk maar aan een verhuis. Dan zal je wat geduld moeten opbrengen: gewenning komt geleidelijk, net als de eetlust.

2. Zorg voor voldoende beweging

Een hond die geen hongergevoel heeft zal minder eten. Probeer om een regelmatig beweegpatroon in de dag van je hond te brengen. Zijn eetlust zal na verloop van tijd aangescherpt worden. Het kan natuurlijk ook dat hij consequent wat te veel voeding voorgeschoteld krijgt, in combinatie met wat minder beweging.

3. Honger is de beste saus

“Wij mochten geen ijsje als we ons bord niet leeg hadden”.
Pas dit ook toe op je hond. Als hij zijn kommetje niet leegeet, dan geef je hem best ook geen snacks, snoepjes of kleine hapjes tussendoor. De voeding die je geeft is uitgebalanceerd en bevat alles wat je hond moet hebben: deze moet eerst gegeten worden.

Je kan natuurlijk wel de voeding een beetje extra “umph” geven: als je een verse bouillon of soep hebt (zonder bouillonblokjes!) kan je een soeplepel of 2 over de normale voeding doen.

Steady does it

1. Opgelet met plotse verandering van voeding

Ren niet meteen naar de winkel om andere brokjes. Om te veranderen van voeding moet je 10 dagen de tijd nemen waarbij je op de eerste dag 10% van de nieuwe brokjes en 90% van de oude voeding geeft, om zo op dag 10 100% van de nieuwe voeding te geven.

2. Gewichtsverlies

Zolang je hond niet snel gewicht verliest moet je niet panikeren. Als er wel sprake is van zichtbaar verlies van gewicht, enthousiasme en energie, ga dan zeker eerst langs de dierenarts.

Heb je nog vragen, of zelf een goeie suggestie? Laat het weten via ons contactformulier of via onze Facebookpagina!

Mijn hond vernielt spullen als ik hem alleen laat

No Comments 917 Views20

 

Lieve loebas

Het is de angst van elke hondeneigenaar: thuiskomen van een dagje werken of een leuk etentje en je hele woonkamer ligt overhoop. De nieuwe schoenen? Aan flarden gescheurd. Het tapijt? Zweeft in stukjes door de living. Je tijdschriften? Onleesbaar, dat artikel over sporten met je hond…

Het is belangrijk te weten of het komt door verveling van je hond of omwille van stress die zich uit in het vernielen van je spullen. Je hond is nog steeds die lieve loebas die er altijd is voor jou, vergeet dat niet. Het heeft geen nut je boosheid af te reageren op je hond: hij zal meer dan waarschijnlijk de link niet meer leggen tussen de janboel die hij veroorzaakt heeft en en je boosheid. Ruim rustig op en zet de hond desnoods even op zijn eigen plaatsje (zie verder).

Laat je je hond alleen met voldoende eigen speeltjes of iets lekkers om op te kauwen terwijl je weg bent? Dan is de kans dat het eenmalig was. Soms heb je nu eenmaal pech…

Heeft je hond dit alles voorhanden of gebeurt het toch meer dan één keertje?
Dan bestaat de kans dat je hond tijdens je afwezigheid een stresspiek heeft die uit zijn lijf moet.
Om de stress te reduceren zal je hond bvb al snel aan vanalles beginnen kauwen. Er komen tijdens het kauwproces namelijk stressreducerende hormonen vrij.

Natuurlijk is het beter de bron van stress aan te pakken dan enkel het symptoom op te lossen. 

Je hond heeft last van stress of verveelt zich

1. Heeft je hond een eigen, veilige plaats?

Elke hond heeft nood aan een plaats waar hij zich altijd kan en mag terugtrekken. Dit kan een hondenmatje zijn in een hoekje van de kamer, zijn bench, een bepaalde ruimte in huis. Het is belangrijk dat de hond weet dat dit echt voor hem bedoeld is: als hij zich hier terugtrekt, dan moet je de hond met rust durven laten.

Een hond die nooit tot rust kan komen, kan stress opbouwen, wat zich kan uiten in vernielzucht.

2. Is er een verandering geweest in de samenstelling van de roedel?

Je hond beschouwt je gezin als zijn roedel. Als alles goed is gegaan bij de basisopvoeding erkent en herkent hij zijn plaats binnen je gezin. Er is een opperbaasje en er zijn “zijbaasjes”. Een hond mag nooit een positie claimen boven een ander menselijk lid van het gezin.

Als er bvb. plots een lid van de roedel verhuist, kan het dat de hond worstelt met zijn positie. Als het opperbaasje langer dan normaal afwezig is en de andere leden van de roedel zorg moeten dragen voor de hond, kan er een kleine machtsstrijd losbarsten. Dit kan zich bvb. uiten in overmatig blaffen naar een bepaalde persoon. Het is erg belangrijk dat iedereen van het gezin op de juiste manier reageert: de hond bepaalt niet wanneer hij aandacht krijgt, maar de baasjes. Natuurlijk moet hier een goede balans in gevonden worden.

Al te vaak is er een lid van het gezin dat een negatieve vraag om aandacht bevestigt: zo wordt een blaffende hond vaak gesust met wat gestreel. Dit zorgt ervoor dat het negatieve gedrag beloond wordt en moet dus vermeden worden.

3. Heeft je hond een onaangename ervaring meegemaakt toen je gezin afwezig was?

Een hond die in zijn eentje een erg onaangename ervaring heeft moeten doorstaan, zonder de steun van zijn gezin, kan beginnen met ongewenst gedrag te vertonen. Soms is het al voldoende om de buren flink te hebben horen ruziën, of luide knallen van vuurwerk, of het plotse lawaai van een blikseminslag en gedonder. Het is natuurlijk niet makkelijk dit te achterhalen: een babbel met de buren kan soms al veel duidelijk maken.

Wat ook de ervaring was, het zal zaak worden je hond langzaamaan weer te laten wennen aan het alleen zijn, en hem te laten inzien dat alleen zijn niet negatief is.

Je hond kan leren om weer alleen te zijn

Hoe pak je dit aan?

Begin met je hond toegang te geven tot zijn eigen, veilige plaats. Als dit bvb. in een bench is, geef je hond dan een kleine knabbel, sluit het deurtje en vertrek.
Kom 5 minuten later weer binnen, laat je hond uit de bench en gedraag je vooral rustig. Het is niet nodig extreem enthousiast of lovend te doen. Je probeert je hond weer te leren dat even alleen zijn doodnormaal is!
Je kan, zelfs in de loop van 1 dag, dit meerdere keren oefenen en uitbreiden tot een kwartiertje.

Zorg ervoor dat je hond niks kán verkeerd doen: verwijder alles wat niet voor hem bedoeld is.Als het mogelijk is, plaats een webcam. Ga de deur uit en volg het gedrag van je hond van bij de buren. Ga rustig weer naar huis als je merkt dat je hond erg nerveus gedrag begint te vertonen.

Na verloop van enkele keren oefenen kan je bvb. de bench alweer open laten. Als je werkt met een perkje kan je dit een beetje groter maken.

Bouw dit stelselmatig op tot je hond weer een uurtje alleen kan zijn. Dit hoeft geen weken te duren: op een weekend flink doorwerken kan je véél gedaan krijgen, als je consequent handelt.

Gaat je hond toch nog in de fout, zet dan een stapje of twee terug. Blijf geduldig!

Nog enkele tips

Zorg ervoor dat er geen al te strikt ritueel zit in je vertrek: vele honden beginnen enthousiast te huppelen als ze zien dat iemand van de familie een jas aantrekt. Doe bepaalde onderdelen van je vertrekritueel op onverwachte momenten: trek je jas aan en ga bvb rustig in de tuin wandelen of zet je in de zetel. Je hond zal leren om niet elke keer stress beginnen opbouwen als hij bepaalde gedragingen herkent.

Sommige baasjes voelen zich schuldig omdat ze hun hond verlaten en compenseren dit met overmatig aandacht schenken net voor ze vertrekken. Focus je op jezelf, niet op de hond.

Doe hetzelfde als je weer thuiskomt: overenthousiast je hond begroeten is dan net wat je niet moet doen. Geef jezelf wat rust, je hond zal dit oppikken. Als je hond een plasje moet doen, laat je hem natuurlijk uit, maar dit kan best zonder “compensatie-enthousiasme”.

Nog vragen?

Neem dan even contact op.
Je kan ook wat bijlezen over het gedrag van een hond. Deze boeken kunnen misschien een startpunt voor je zijn.

Opgelet: dit is een artikel geschreven vanuit eigen ervaringen. Sommige honden en hondenproblemen vragen om een specifieke aanpak.  

Pokémon Go mat honden af

No Comments 562 Views26

Pokémon Go.
Je hebt er vast al over gehoord op het nieuws, op de radio, via je kinderen, kleinkinderen, … Misschien ben je zelf ijverig op zoek naar Squirtle, Mewtwo of Charizard?
Het is een regelrechte hype met meer dan 21 miljoen gebruikers over de hele wereld! En het zorgt ervoor dat een heleboel honden een pak meer beweging krijgen dan ze gewend zijn.
Op naar nieuwe Pokémons!

Op naar meer Pokémon!

Ik kies jou!

Hoe komt dat?
Blijkbaar zijn wel wat mensen op zoek naar een reden om op jacht te kunnen gaan naar deze virtuele wezentjes. Het is ook wel een vreemd zicht als je plots de buurman voor de 6e keer die dag ziet rennen naar een hoek van de straat om daar even te staan turen naar het schermpje van zijn smartphone of tablet.
Wat is er een beter excuus dan “Ik ga even de hond uitlaten!
En dat is dan ook exact wat vele Pokémon Go spelers doen: ze nemen hun hond mee op elke zoektocht en wandelen zo meer met hun liefste huisdier op 1 week dan ze anders op een hele maand zouden doen.

Opgepast met de pootjes!

Natuurlijk vinden de meeste honden het leuk om zo vaak een wandeling te maken. Maar wat aandacht schenken aan de volgende zaken kan nooit kwaad.
 • Overdrijf niet: Als je hondje normaal 20 uur per dag ligt te snurken in een hoekje van de living, dan zijn plotsklaps wandelingen van 5 km, driemaal daags overdreven. Bouw het wat op!
 • Check de pootjes: Als je met je hond gaat wandelen op asfalt, dan kan dit, vooral op warme dagen, de voetzooltjes verbranden en uitdrogen. Als het te warm is voor jouw blote voeten, dan is het dat zeker voor je hond.
 • Check de vacht: Als je op jacht gaat naar Vulpix in een park en een short-cut neemt door wat struiken, kijk dan zeker na de wandeling na of je hond geen teek heeft. Nog beter: neem een goede tekentang mee!
 • Zorg voor water: Ga je een hele namiddag op speurtocht met je hond, neem dan een flesje water voor je hond mee.
  En af en toe een knabbel kan geen kwaad na kilometers Pokémon zoeken.

  En af en toe een knabbel kan geen kwaad na kilometers Pokémon zoeken.

De hond van de buren

Heb je zelf geen hond? En zoek je een goed excuus om op Pokémonjacht te gaan? Vraag aan je buren of je met hun hond mag gaan wandelen. Of spring eens binnen bij een erkend asiel: zij zoeken vaak hondenwandelaars.
Heb je nog vragen over speurtochten met je hond? Mail me!
Een hond met een geurtje

Waarom ruikt mijn hond na het zwemmen?

No Comments 608 Views19

Er is weer een zon te zien aan de hemel, de temperaturen stijgen. Voor vele hondeneigenaars is het dan een ideaal moment om hun hond te laten zwemmen in een plas water zoals een vijver of meer in de buurt.

Waarom ruikt een natte hond zo?

Verfrissende duik

Op het moment zelf is dat dolle pret, maar achteraf is het soms wat minder leuk. Je weet vast waar we op aansturen: de geur van je hond na de zwempartij….

Allereerst een geruststelling: er is normaal gezien niks mis met je hond. Elke hond zal een geurtje met zich meedragen na een plons in het water. Het betekent dus niet dat jouw hond vuil is, of ongezond.

De geur die we waarnemen is een logische, natuurlijke chemische reactie. Elke hond draagt op zijn huid en in zijn vacht onzichtbaar kleine schimmels en bacteriën met zich mee. Zodra het water op de vacht van je hond begint te verdampen, worden ook de onnoemelijk kleine partikels en “uitwerpselen” van de micro-organismen op je hond meegevoerd en richting je neus begeleid. Omdat de kleine partikels bij een droge hond niet meegdragen worden door het verdampende water  komt de hele “geurbeleving” zoals ieder baasje met een waterliefhebber ze al heeft mogen ervaren veel sterker en plotser tot uiting bij een natte hond.
Mijn hond geur na het zwemmen

Ik kan er niks aan doen…

Sommige van deze partikels dragen een paddenstoelengeur met zich mee, weer anderen bezorgen je neus wat rotte ei-aroma. Allemaal geuren die wij niet meteen heel erg aangenaam vinden. Maar, het is niet de schuld van je hond: het zijn de micro-organismen die een gezonde hond met zich meedraagt die we met de vinger moeten wijzen! Wat er tegen gedaan kan worden is nog niet duidelijk: het onderzoek naar de typische nattehondengeur is nog bezig 🙂
In onderstaand filmpje wordt er wat uitleg gegeven over het fantastische geurvermogen van onze honden en waarom zijn natte vacht voor geurtjes zorgt.

Natuurlijk kan soms het water of een andere onaangenaam geurende substantie de schuldige zijn. Dan raden we aan een probiotische shampoo te gebruiken zoals deze.

Wil je er meer over lezen? Hier vind je een uitgebreid artikel terug in het Engels

Heb je vragen? Contacteer ons!

Chocolade mag je hond niet eten: het is giftig voor hem

Mijn hond en chocolade

No Comments 669 Views17

Eitjes rapen

Het is bijna Pasen. Dat betekent voor vele families chocolade-eitjes rapen in de tuin samen met kinderen en kleinkinderen. Bij veel gezinnen loopt er een hond in diezelfde tuin. Dan is het opletten geblazen, want voor je het weet is je huisdier er met de voorraad paashazen en andere chocolade lekkers vandoor!
Chocolade is schadelijk voor je hond
 Dat is erg jammer voor de kinderen of kleinkinderen: al dat werk voor niks! Traantjes drogen en redden wat er te redden valt is dan de boodschap.
Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor je hond…

 

Mijn hond lust chocolade. Hij vindt het toch lekker?

Je hond vindt érg veel dingen lekker.
Chocolade bevat theobromine en cafeïne. Dit zijn allebei stoffen die een behoorlijk grote impact hebben op zowel het zenuwcentrum als het hartritme van je hond. Wij, als mensen, kunnen af en toe een opkikker gebruiken, maar honden zijn enorm veel gevoeliger voor deze substanties.Wat doen als je hond chocolade heeft gegeten?
Beeld je in dat je een liter straffe koffie gedronken hebt, er nog wat chocolade met hoog cacaogehalte bovenop wegsmult en dan afsluit met een stevige espresso. Je zal je hart voelen kloppen in je keel… Je hond zal dit al ervaren bij het eten van enkele brokjes donkere chocolade.

Maar is alle chocolade dan even gevaarlijk?

Nee, gelukkig. Des te hoger het cacaogehalte in de chocolade, des te gevaarlijker. Donkere, pure en meer kwalitatieve chocolade zal dus meer kwaad kunnen dan zogenaamde cacaofantasiën zoals bvb. koetjesrepen. Witte chocolade bevat cacaoboter: dit kan minder kwaad, maar dit betekent nog altijd niet dat dit gezond is voor je hond: het bevat veel te veel suiker dan goed is voor je huisdier.

Mijn hond at chocolade. Wat moet ik nu doen?

Blijf rustig.
Kijk eerst na of er nog restjes in de muil zitten. Als je deze kan verwijderen, doe dit dan.
Weet je hoeveel je hond ongeveer heeft gegeten en wat voor type chocolade?
Als vuistregel kan je dit als gevaarlijke hoeveelheden beschouwen:
 • Zwarte of pure chocolade: 2 gram per kg lichaamsgewicht.
 • Melkchocolade: 10 gram per kg lichaamsgewicht.
Als je hond in de buurt van deze hoeveelheden komt, neem dan meteen contact op met je dierenarts. Afhankelijk van de symptomen, de chocolade en het volume zal je dierenarts je adviseren je hond te laten rusten en in de gaten te houden tot interventie van zijn kant.Meestal worden de symptomen van een chocoladevergiftiging merkbaar 2 tot 4 uur na de inname.
Merk je dat je hond een of meer van volgende symptomen begint te vertonen:
 • Braken
 • Diarree
 • Meer plassen dan normaal
 • Versnelde ademhaling
 • Koorts
 • Extreme nervositeit
 • Rillingen
 • Verhoogde hartslag
neem dan meteen contact op met je dierenarts.
Probeer steeds te achterhalen wat voor type chocolade je hond heeft binnengekregen en de hoeveelheid.
Natuurlijk is het vooral belangrijk rustig te blijven: als je hond eens per ongeluk likt aan een paaseitje zal hij normaal geen hinder ondervinden.

Maar mijn hond wil meezoeken naar eitjes!

Je hond kan meedoen aan de zoektocht, onder begeleiding. Kook een doodgewoon kippeneitje en verstop dit voor hem. Hij zal met veel smaak en plezier dit snoepje binnenspelen. En je kinderen of kleinkinderen kunnen alle chocolade voor hen houden 😉
Laat hem maar meezoeken en spelen, maar geen chocolade eten: dat is slecht voor je hond