Summer is here!

Zodra Sabine, Bram of Jacotte weer zon voorspellen, kijken een boel mensen uit naar bakken op het strand, met in de ene hand een verfrissende cocktail met crushed ice en in de andere hand een likkebaardend lekker ijsje. Terecht: ik kijk er zelf ook naar uit!

Hondenweer

Honden hebben het soms moeilijker bij zwoel zomerweer. Je huisdier hijgt er op los om voldoende af te kunnen koelen.

Je kan je hond natuurlijk helpen door voldoende fris en vers water te geven, een schaduwrijke plek te voorzien en activiteiten zoals een Pokémonjacht in de vroege of late uurtjes van de dag te doen als het voldoende afgekoeld is. Een duik in een vijver, meer of kinderbadje kan ook deugd doen.

Een ijsje voor honden bestaat ook

Hondjes hijgen wat af in deze hitte

Jouw ijsjes zijn niet voor honden

Al vaak heb ik gezien en gehoord dat baasjes hun hond een plezier willen doen door hem of haar een ijsje te geven. Dat is niet zo een goed idee. In de frisco’s, waterijsjes, dame blanches en andere cornetto’s die wij eten zit namelijk een enorme hoeveelheid suiker. Suiker is nooit een goed idee voor je hond!

Maar er zijn wel ijsjes voor honden!

Maar gelukkig kan je zelf behoorlijk snel, makkelijk en voordelig zelf ijsjes maken voor je Gezonde Hond!

Wat heb je nodig?

Je gebruikt best ijsvormpjes zonder stokje. Anders loop je het gevaar dat je hond de stokjes mee opsmikkelt. Daarom zijn gewone ijsblokjes of erg leuke ijsballen een beter alternatief.

Je gebruikt best géén kippenbouillon van blokjes, pasta of poeder die zout bevat. Als je kan, maak dan zelf verse kippenbouillon voor jezelf en/of je gezin en gebruik een portie hiervan om de ijsjes voor je hond te maken. Ikzelf gebruik het kippenbouillonrecept van Jeroen Meus waarvan ik een portie aan de kant zet alvorens te kruiden met zout en peper.

Van de kip die je gebruikt hebt om de bouillon te maken trek je wat stukjes in kleine reepjes.

Meng de kipreepjes onder de bouillon en giet in de vormpjes. Je kan natuurlijk ook ijsjes zonder kipreepjes geven. Even wachten tot het bevroren is en tadaaaaam: Je hebt leuke, goedkope en gezonde ijsjes voor je hond om aan te likken en op te knabbelen.

Als je geen fan bent van wat gemors kan je het hondenijsje ook geven in de voederkom.
Heb je geen tijd om deze hondenijsjes te maken? Gooi dan enkele kleine ijsblokjes in de waterkom of geef je hond wat gecrusht ijs. Te grote en te koude ijsblokken kunnen al eens blijven kleven aan de tong, wat niet zo aangenaam is.

Natuurlijk zorg je altijd voor een schaduwplekje voor je hond. Je kan enkele vochtige doeken – niet ijskoud of doornat, want dat is ook niet goed! – even over je hond ‘draperen’ of hem laten rusten op een koelmat.

Veel plezier!

Nog vragen over je hond en de hitte? Stuur me gerust een mailtje!